top of page

Günümüzün Yıldızı Ekranlar

Teknolojik gelişmelerin yoğunlaşması ile birlikte “ekranlar” yaşamımızda önemli bir rol oynamaya başlayarak rutinlerimizin büyük bir kısmını etkilemeye başlamıştır.


Ekranlar öncelikle televizyon ile birlikte hayatımıza girmiş ve tanışmamızı sağlayarak ilerleyen süreçlerde her yerde farklı versiyonları ile güncelleşip; akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve daha niceleri ile tanışmamızı sağlamıştır. Gün geçtikçe hayatımıza giren bu ekranlara daha çok bağlandık ve hayatımızda daha önemli bir yer kaplamaya başladı ve maalesef yaşadığımız çağda ekranlardan uzak bir hayat yaşamak bizim için zor bir durum olarak gözlemlenmeye başladı. Çünkü çalışma stillerimiz, ödev sistemlerimiz, eğitim videolarımız, toplantılarımız ve hatta yemek tariflerine kadar hızlı ve kolay erişim sağladığımız keyifli bir platformlar bütünü olarak yaşamımıza girdi.

Ekran bağımlılığı genel hatları ile televizyon, tablet, cep telefonu gibi sürekli ekrana bakmamızı gerektiren cihazları uzun süre kullanmak ve ihtiyaç olmadığı halde bu ekranları kullanmadan duramama halidir. Ekran bağımlılığını görebileceğimiz online oyunlar, sosyal medya gibi bir çok aktif platform bulunmaktadır. Günlük hayatlarımızda yoğun etkisi bulunurken sosyal ve bilişsel bir takım sorunlara yol açabilmektedir. Ekran bağımlılığı beyin gelişimi, duygudurum, dikkat, yaşam tarzı, kişilik ve hatta fiziksel yapıyı dahi olumsuz etkiler. Sosyal kaygı ve diğer kaygı bozuklukları gelişebilir. Özgüven eksikliği oluşur. Yaratıcılık azalır, gelecekle ilgili planlama yaparken güçlük çekilebilmektedir.


Ekran Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?

Ekranlar sosyal ilişkilerimizi ve günlük yaşantımızı etkiliyorsa, çevremize olan ilgimizde gözle görülür oranda azalma var ise, sosyal faaliyetlerimiz eskiye oranla daha az ya da eskisi kadar istekli değilsek, ekranlar karşısında sınırsız zaman geçiriyorsak, bu nedenle yorgun ve uykusuz hissediyorsak ekran bağımlılığından söz edebiliriz.

Ekran bağımlılığının anlaşılabileceği bir diğer nokta ise akademik ve iş hayatında performans düşüşlerileridir. Kişi ekrana bakarak daha çok zaman harcadıkça bilişsel olarak yorgun hissedecek ve odaklanma güçlüğü çekecektir. Bu güçlük akademik ve profesyonel hayatına da yansıyacak ve kişinin performansını düşürerek işlevselliğimize negatif yönde etkisi gözlemlenecektir.

Bu konu ile ilgili belirtileri sıklıkla kendinizde ya da çevrenizde gözlemliyorsanız , uzmana danışmanızı önermekteyim.

0 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör